Coaching

Hvad er coaching?

Coaching er et forløb, baseret på en alliance mellem en professionel, certificeret coach og en klient, der har formålet at lade klienten åbne op for sit potentiale.

Coaching handler om at kende de rigtige spørgsmål og have de rigtige værktøjer og teknikker til at give dig mulighed for at finde svarene i dig selv.

Coaching foregår ofte en til en, men kan også bruges med grupper eller teams, til par, eller af virksomheder. Coaching sessionen foregår i et fortroligt rum, hvor den professionelle coach har tavshedspligt. En coaching session vil typisk handle om hvad der er mest relevant i nuet, men en professionel coach vil også følge op og holde dig til aftaler du har gjort med dig selv, for at komme på et bedre spor.

Hvad kan coaching bruges til?

Ligesom en professionel sportsudøver bruger en coach til både mental og fysisk træning, kan du bruge coaching med en personlig coach eller en virksomhedscoach til at nå dit potentiale med dit liv, eller din virksomhed eller karriere. Du kan også bruge coaching til hjælp med at håndtere stress, udfordringer i dit parforhold, eller andre relationer.

Coaching bliver bl.a. brugt til:

 • Karriere – valg, forandring eller planlægning
 • Et livsformål eller livstema – at finde sit formål i livet
 • Selvværd og selvtillid
 • Parforhold
 • Relationer til andre
 • Virksomheder – identificér og opnå mål, og lad medarbejdere opnå deres bedste potentiale
 • Digital ledelse
 • Få dine behov imødekommet
 • Håndtering af vrede, frustration eller stress
 • Håndtering af sorg, tab, tristhed og forandring
 • Forældreskab med medfølelse og nærvær
 • Egen identitet
 • Opnå forandring i samfundet
 • Kreativitet
 • Sundhed og helbred
 • Spiritualitet

Hvorfor er coaching effektivt?

En coach har evnen til at tage et overordnet perspektiv, og guide dig til at finde egne svar. På den måde, er det dig, der selv når frem til løsningen på dine udfordringer.

Ved at selv finde løsningen, øger motivationen for at gennemføre målet.

Ressourcecoaching sikrer en afstemning om hvorvidt de løsningsmodeller du har fundet frem til, er bæredygtige, i forhold til ressourcer og etik. Løsninger bliver konkrete, ved at respektfuldt og vedholdende bede klienten om at engagere sig i hvad der skal laves, hvornår.

Du bliver hjulpet i hvordan du finder løsningen, til at du gennemfør det, du sætter dig for.

Stresscoaching hjælper med at håndtere den følelse af mangel på kontrol, der er med til at årsage stress. Ved at arbejde med at flytte perspektivet omkring de svære følelser og tanker der årsager stress, kan du få værdifulde værktøjer til at kortsigtet klare krisesituationer og langsigtet opbygge ressourcer til at bedre håndtere stress.

Identitetscoaching hjælper med at løsne op for identificeringen med den perfekte, specielle én at være, og flytter perspektivet fra troen på at “jeg er mine tanker” eller “jeg er det, jeg gør”, til den kreative og essentielle del af selvet. Herunder arbejde med håndtering af følelser og emotioner, der opstår som en naturlig respons til livet.

Parcoaching er blandt andet effektivt i arbejdet med hvordan vi på en god måde kommunikerer, og får givet udtryk for vores behov, uden at gøre verbalt angreb på hinanden.

Hvordan foregår en coaching session?

Coaching af privatpersoner plejer at foregå i et rum hvor coach og klient sidder i hver sin stol, ligesom hos en terapeut. Der er også alternativer, som walk-and-talk, hvor sessionen foregår ude i det fri, under en gåtur. Der er coaches der holder sessioner over Skype, og andre der gør det over telefon.

Forretningscoaching foregår enten hos virksomheden – måske i et mødelokale – eller i lokaler valgt af coachen for at undgå forstyrrelser i løbet af sessionen.

Til parforhold foregår sessionen oftest hos coachen, der skaber et trygt og neutralt rum til sessionen.

Typisk varer en session en time, måske plus/minus en halv time, for privatpersoner. Til virksomheder kan sessionen vare noget længere.

Hvad kan forventes af en professionel coach?

En professionel coach er uddannet – ofte over et år eller mere – og er blevet certificeret coach. Coachen har tavshedspligt, så det der bliver sagt i coaching sessionen, forbliver fortroligt. Du kan som klient efterspørge hvilke etiske regler en coach overholder.

Coachen er gennemgået et vist antal timer – sandsynligvis over 100 – i forbindelse med uddannelsen, inklusiv supervision, egencoaching, øvetimer, studiemoduler og med klienter. Coachen bør regelmessigt gå til supervision, og du bør kunne regne med, at coachen også arbejder med egen selvudvikling, ved en coach, terapeut eller lignende.

Hvor ofte skal jeg gå til en coach?

Hvis du har konkrete udfordringer at arbejde med, vil et typisk forløb være cirka hver anden uge, eller 2-3 gange om måneden. En person der er stressramt, kan få brug for at i starten af forløbet komme en gang om ugen, for at få den nødvendige støtte. Et forløb foregår ofte i 1-6 måneder.